Проекти 2023-24


2 проекта в СУЕЕ с работен език испански 

Учениците от 11б и 12в клас, изучаващи испански език в СУЕЕ, работят по два нови проекта в рамките на европейската програма за междуучилищни онлайн партньорства еTwinning. 

Четвъртото издание на проекта „Пътувай с нас из Европа“ (Viaja con nosotros por Europa - 4@ Edición) събира връстници от България, Испания и Франция, които ще пътуват виртуално в международни екипи по 6 европейски маршрута и ще разказват своите преживявания по пътя, запознавайки се с местната култура и преодолявайки хипотетични перипетии, свързани с пътуването.

Проект „Заедно ще стигнем по-далеч“ (Juntos vamos más allá) обединява ученици от Испания, Португалия, Франция и България и разглежда въпроси, свързани с миграцията в съвременния свят, и солидарността, която възпитаваме у себе си. Ще се запознаят с Всеобщата декларация за правата на човека, ще разгледат примери за начина, по който изкуството – музика, кино и др. – борави с темата за нашите различия, както и с това какви причини карат хората да мигрират по света.    


WINGS AND WHEELS

VIII А клас с г-жа Бойчева работят съвместно с ученици и учители от Германия, Белгия, Испания и Португалия. Учениците разглеждат проблеми като свръхтуризъм, въздействие на туризма върху местните общности, устойчивост, опазване на околната среда, начини за минимизиране на екологичния отпечатък по време на пътуване и опазване на културното наследство.

Celebrating festivities 

XII В клас с г-жа Илиева си сътрудничат с партньори от Румъния, Словакия и Република Молдова, като търсят общото и различното в културите и празниците в страните от Дунавския регион.



Истории от тук и другаде -  по света историите се преплитат, създавайки сложен образ на човечеството тук и отвъд 

От 13 до 15 октомври 2023 година в град Бордо, Франция, се проведе Международен франкофонски eTwinning семинар на тема „По-различно обучение чрез програмата eTwinning“. В семинара взеха участие 54-ма учители по френски език от Франция, Белгия, Испания, Италия, Австрия, България, Румъния, Чехия, Тунис. Нашата страна беше представена от четирима учители по френски език от различни градове на страната.

В резултат от създадените партньорства, нашето училище участва в проект с ученици от 8в клас, изучаващи френски език, както и с ученици от Румъния и от Тунис  и от ФЕГ „Антоан дьо Сент-Екзюпери“- гр. Пловдив.

В разширена и обединена Европа разнообразието е ключът към успеха. “Истории от тук и другаде“ обединява език, култура и традиции, за да укрепи единството в многообразието. Проектът има за цел да стимулира интереса на учениците към изучаване на френски език и да подобри езиковите и културните умения на един официален европейски език чрез изследване  на митовете и легендите на Тунис, Румъния и България. След представяне на  местни легенди  бяха създадени мултинационални екипи  за творческо писане въз основа на ключови думи и дизайн от изкуствен интелект. Проектът завършва с дискусия и сравнение между продукта на човешкия интелект и този на изкуствения интелект.

Целите на проекта са:

Проектът  има за цел да засили гражданското съзнание на младите европейци, за да открият  и идентифицират  културните ценности.



Vote4Democracy Ambassadors

Mладшите и старшите посланици на ЕП в СУЕЕ са партньори по този проект с ученици от Хърватска, Румъния и Гърция. На 17.11.2023 г. се състоя онлайн среща между тях. Теми на проекта: история на ЕС, човешки права в ЕС, символи и ценности на ЕС, общ пазар и страни-членки на Шенген, институции на ЕС, избори за ЕП, гражданско образование, образование по екология.